Een familieopstelling is een vorm van systemisch werken, ontwikkeld door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Internationaal werken duizenden professionals vanuit deze methode die nog altijd verder wordt ontwikkeld. Het is niet eenvoudig om in een paar woorden uit te leggen wat een familieopstelling nu precies is, het makkelijkst kan dit door het te ervaren. 

Naast een begeleider (in dit geval Judith) is er een persoon die een opstelling neerzet rond een vraagstuk (cliënt) en zijn er representanten. Als representant kun je ingezet worden in de opstelling van de cliënt. Je staat als vertegenwoordiger in zijn of haar systeem en haalt daaruit tegelijk inzichten voor je eigen vraagstukken. De opgestelde representanten ervaren dezelfde gevoelens en onderliggende patronen als die van de oorspronkelijke familieleden van de cliënt. Hoe dit werkt leggen we hier niet verder uit maar het doet een beroep op informatie die onbewust in je zit opgeslagen en is ingegeven door de systemen waar we al eeuwen deel van uitmaken. Het is dus niet zo mysterieus als het in eerste instantie lijkt maar het raakt wel een diepere laag in je bewustzijn.

Het resultaat van een opstelling is dat je als de cliënt meer inzicht krijgt door van buitenaf naar je vraagstuk te kijken en je informatie ziet over het grotere geheel van het systeem. Het helpt je een stap verder in de bewegingen die nodig zijn richting de oplossing.
In welke vraagstukken een opstelling kan helpen lees je bij VOOR WIE

Systemen
De systemen waar we deel van uitmaken zoeken steeds naar balans. Bewust of onbewust dienen we allemaal het grotere geheel als onderdeel van het systeem. De hang naar balans in een systeem wordt niet altijd liefdevol bereikt, het kan de oorzaak zijn van ziektes, symptomen en buitensluiten van personen. Soms krijgen we een last te dragen als offer voor iets wat elders of in eerdere generaties in het systeem scheef is gegaan. In de workshop laten we je kennismaken met de wetmatigheden die gelden binnen systemen, simpel gezegd zijn dat "iedereen hoort erbij", "hiërarchie moet kloppen" en de "balans tussen geven en nemen". 

Voorbeelden van verstoringen van evenwicht zijn: Eén van je ouders is niet helemaal 'beschikbaar' geweest vanwege het verdriet van een vroeg overleden ouder, een misgelopen zwangerschap of verlies van een kind. Of je ouders zijn gescheiden en zo boos op elkaar dat ze daarmee ook jou voor een deel uit het oog verliezen.

Het kan ook generaties teruggaan. Je overgrootvader heeft bijvoorbeeld tijdens de oorlog in een kamp gezeten, de familie heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt of er zijn familiegeheimen die nooit besproken zijn. Hun onmacht of verdriet werkt onbewust door op jou. Natuurlijk, daar kun je mee leren leven. Vaak heb je voor jezelf al lang een afweermechanisme ontwikkeld; door in het dagelijks leven confrontaties uit de weg te gaan bijvoorbeeld. Als je last krijgt van jouw struikelblok helpt de familieopstelling je inzicht te krijgen en kan de blokkade worden opgeheven.

Voorbeeld van een ervaring
Om een beeld te krijgen van hoe het in zijn werk gaat hieronder een voorbeeld van hoe dit door een deelnemer is beleefd (uit een artikel in FAB magazine):
Febe: “Uit de deelnemers koos ik iemand die mijn moeder vertegenwoordigde, iemand die voor mijzelf stond en twee personen die mijn kinderen moesten voorstellen. Ik moest ze op gevoel ergens in de ruimte neerzetten. Mijn moeder werd gevraagd hoe ze zich voelde. De vrouw zei dat ze zich leeg voelde vanbinnen. Mijn ‘moeder’ zei enorme pijn te hebben in haar buik. Pijn in haar hele lichaam. Vervolgens moest het meisje dat mij vertegenwoordigde tegenover haar plaatsnemen. Nog altijd voelde mijn moeder niets, zei ze. Alsof haar hart leeg was en er een dikke muur om haar heen stond. Er was geen llefde, geen emotie, niets. Ik stond er verbijsterd naar te kijken. Hoe kon deze vrouw, die mijn moeder nog nooit had gezien, die mij nog nooit had gezien, zoiets zeggen? Dat het klopte, wist ik direct. Magisch was het. Diep in mijn hart wist ik: mijn moeder is in haar verdriet om haar verloren baby blijven steken, heeft letterlijk geen gevoel, geen liefde meer voor mij. Ze is verbitterd. En in mijn hunkering naar haar goedkeuring, sloofde ik me uit voor anderen, in de hoop op enige bevestiging. Hoewel ik het voor mijn moeder heel zielig vond, viel er ook iets van mij af. Ik zou haar gemis nooit kunnen goedmaken. Hoeven goedmaken. Het lag niet aan mijn kinderen dat oma nooit gezellig op bezoek kwam. En mijn eeuwige schuldgevoel zou haar bitterheid nooit oplossen. De sessie eindigde ermee dat ik tegen mijn moeder moest zeggen: ‘Mama, ik heb een zware last voor je gedragen en ik heb dat met veel liefde gedaan. Maar het is niet mijn last en daarom geef ik ‘m aan je terug.’ Dat klonk als een merkwaardig mantra, maar er ging ook een bepaalde kracht vanuit.”

Overweeg je een familieopstelling, bedenk dan het volgende:
Als je denkt een mystieke ervaring op te willen doen, dan zit je hier verkeerd. Familieopstellingen hebben niets met hogere krachten of geesten te maken. Het is handig als je enigszins kunt aangeven wat je struikelblok is en dat je iets weet van jouw familiestructuur. Dat voorkomt onaangename verrassingen. 

Vind je het spannend om direct als cliënt je eigen ‘probleem’ aan te pakken, doe dan een keer mee als representant. Dan word jij uitgenodigd te fungeren als familielid voor een ander. Heel interessant en het zal je indirect helpen bij je eigen vraagstukken. 
Een opstelling lost het probleem van een cliënt waarschijnlijk niet volledig op; wel is er sprake van verlichting of ontspanning door meer inzicht. Je kunt met meer begrip naar je familie kijken. Een opstelling kan nog lang nawerken, neem de tijd en aandacht die daarvoor nodig kan zijn.

Hoe we werken:
De workshops familieopstellingen zijn in groepsverband (8 tot 12 deelnemers) en duren één dagdeel of een avond. Het programma van een workshop bestaat uit een inleiding in systemisch werken en een aantal opstellingen begeleidt door Judith.  Vooraf is duidelijk welke cliënten hun opstelling gaan neerzetten en wie alleen als representant aanwezig zijn. De groep representanten is slechts beperkt op de hoogte van de vraag. Het komt het proces ten goede als niet alles vantevoren al helder is. We zullen aandacht geven aan datgene wat op dat moment energie en aandacht vraagt. Dat zal in de opstelling ook duidelijk worden. Niet alleen de persoon die opstelt maar ook de representanten gaan na een workshop naar huis met informatie die hen verder helpt bij hun vragen en uitdagingen. Er is dus voor iedereen wat te halen tijdens een workshop en iedereen krijgt wat hij of zij op dat moment aan kan en nodig heeft. Kijk in Agenda de voor de geplande workshops familieopstelllingen.

Wil je liever een individuele opstelling van Judith? Dat kan natuurlijk ook. Een individuele opstelling duurt 1,5 tot maximaal 2 uur. Er zijn dan geen representanten aanwezig, je hebt dan één op één een gesprek en doet een tafelopstelling met blokjes of we werken met zogenaamde vloerankers. Een individuele opstelling met representanten is bij ons ook een mogelijkheid, wij zorgen dan voor de representanten. 

Na een opstelling kunnen we desgewenst nazorg bieden om vervolgstappen te nemen met het nieuw verkregen inzicht.

Kijk voor het volledige aanbod bij TARIEVEN

AGENDA


Kies een beschikbare datum om aan te melden voor deelname aan een opstelling

 

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwsbrief

CONTACT


OPSTELLERS

Judith Puttiger 
judith@opstellers.nl 
06 27 37 59 16

Locatie Roosendaal:
De Werkplaats
Ettingstraat 14a
4703GL  ROOSENDAAL

 

 

Facebook  LinkedIn

 Copyright © 2014 Opstellers. Alle rechten voorbehouden. Gemaakt met ♥ door de Roversbende